• Slovenščina
  • Italiano
  • English

SLOMEJCI: EKSKURZIJA V INSTITUCIJE EU (5.-10.2.2018)

Contenuto in: 

Dijaki slovenskih šol iz Trsta, Gorice in avstrijske Koroške so v okviru ekskurzije »Slomejci« obiskali tri evropske prestolnice – Luxembourg, Strasbourg in Bruselj ter spoznali delovanje evropskih institucij in pomen evropskega povezovanja. Šestdnevna ekskurzija je potekala v okviru čezmejnega projekta, v katerem je 80 dijakov iz devetih višjih šol iz zamejstva spoznalo evropsko parlamentarno demokracijo, delovanje Evropske unije in vlogo, ki jo imata v življenju evropskih državljanov. Obiskali in spoznali so še delovanje Sveta Evrope in posebej vlogo, ki jo ta organizacija igra na področju zaščite manjšin. V  Strasbourgu,  kjer ravno v tem tednu je potekalo plenarno zasedanje, so tudi srečali evropske poslance iz Slovenije ter si ogledali Evropski parlament. V Luxemburgu so si tudi ogledali prvo zgodovinsko dvorano EP in se srečali z vodjo Generalnega direktorata za prevajanje pri EP ter vodjo slovenskega prevajalskega oddelka.

Dijaki so poleg tega obiskali še muzej Atomium, znamenito stavbo sestavljeno iz devetih jeklenih krogel, ki so medsebojno povezane kot 165-milijardkrat povečana osnovna celica jeklenega kristala.  Izredno zanimanje je vzbudil tudi interaktiven muzej Parlamentarium. Veliko navdušenja pa je požela tudi Hiša evropske zgodovine, inovativni muzej, kjer so dijaki potovali po preteklosti naše celine.
Na izletu so se dijaki marsikaj naučili, spoznali so dijake drugih šol in se vrnili domov s polnim košem novih izkušenj!