• Slovenščina
  • Italiano
  • English

Dijaki elektronskega oddelka v Münchnu

Dijaki elektronskega oddelka DIZ J. Stefana smo v novembru šli na štiridnevno poučno ekskurzijo v Salzburg in München. Spremljali so nas profesorji Marianna Gergely, Paolo Magnani in Marko Zubalic.

V ponedeljek, 10. novembra, smo z avtobusom odpotovali proti Salzburgu. Vozili smo se celih pet ur. Končno smo prišli v Mozartovo rojstno mesto in si tam veselo in nestrpno ogledali utrdbo na griču. Ta zgradba je res mogočna in v njej so v preteklosti shranjevali bodisi sol kot tudi orožje. Z griča smo imeli tudi krasen razgled na mesto.

Po prenočitvi v Salzburgu smo odpotovali v glavno mesto Bavarske na sejem elektronike, ki je eden najbolj znanih na svetu. Sejem je bil razdeljen na dvanajst paviljonov. Vsak je prikazoval novosti posameznih aplikacij v elektronski industriji. Bilo je zelo zanimivo, saj so bili razstavljeni izdelki, ki jih na svetovnem trgu še ni mogoče dobiti. Po ogledu sejma smo profesorje prosili, da bi si ogledali še nogometni stadion bavarskega kluba Bayern, znameniti Allianz Arena. Tam smo se vsi skupaj fotografirali in se nato odpravili v nov hostel, kjer smo prespali dve noči.

Drugi dan smo si ogledali Deutsches Museum. Tu je bilo med drugim razstavljenih nešteto zgodovinskih predmetov. Ena od največjih in najbolj zanimivih soban je bila natrpana z zbirko starih in sodobnih letal. Po ogledu muzeja smo vsi skupaj najprej šli v trgovino z elektronskimi komponentami, v kateri je lahko vsak kupil, kar je želel ali potreboval. Končno smo šli v znano pivnico Hasen-Bräu, kjer smo povečerjali. Po slastni večerji smo si še samostojno ogledali mesto ter šli po zadnjih nakupih ali na toplo pijačo.

Po “dolgi” noči smo vsi pripravili kovčke, vendar nas je pred odhodom čakal še ogled olimpijske vasi in “seeroom” avtomobilske tovarne BMW. V olimpijski vasi smo si ogledali pokriti bazen, nato pa smo se z dvigalom povzpeli še na stolp, odkoder smo imeli prekrasen razgled na mesto in celo na Alpe. Videti nam je uspelo celo naš hostel. Končno smo se sicer malo žalostni, a tudi polni lepih občutkov odpravili proti domu.

Ekskurzija je bila imenitna, saj smo se tako med sabo tudi bolje spoznali. Upamo, da bo šola še večkrat izpeljala tako uspešne pobude.

Jan GRILANC in Matej PERČIČ, I. E