• Slovenščina
  • Italiano
  • English

Tečaj javnega nastopanja

Contenuto in: 

Na DIZ Jožef Stefan stekel tečaj javnega nastopanja v organizaciji TEDxYouth@Bologna pod pokroviteljstvom italijanskega ministrstva za šolstvo-MIUR

Med projektnim tednom smo izvedli tečaj javnega nastopanja po modelu TED, (www.ted.com), ki ga je v angleškem jeziku vodila Stefania Quaini, katera je ravno v Trstu več let zapored organizirala TedxTrieste in je bila soustanoviteljica in odgovorna ravnateljica centra Impact HUB v Trstu. Deseturni tečaj na šoli Stefan je stekel na osnovi dodeljenega razpisa italijanskega ministrstva za šolstvo-MIUR, ki je od leta 2016 tudi soorganizator natečaja TEDxYouth@Bologna. Na šoli Stefan smo leta 2016 prijavili TedEd Club, da bi razvijali pravila in spretnosti javnega nastopanja, letos pa smo se odločili za nov izziv in sicer izboljšati govorne nastope v angleškem jeziku.
TED je nepridobitna organizacija, ki z organizacijo konferenc, se posveča širjenju idej na področjih tehnologije, zabave in oblikovanja (Technology, Entertainment, Design). Na njihovih konferencah je sodelovalo že mnogo uglednih govorcev, med katerimi so Ken Robinson, Bill Gates, Bono, Al Gore, Bill Clinton, Elisabeth Gilbert in mnogo drugih. Konference so nato objavljene na spletu, kjer nekateri govorci imajo tudi po več milijonov ogledov. Spletni arhiv TED omogoča ogled govorov s podnaslovi v 110 jezikih, ki jih prispevajo prostovoljni prevajalci. Poleg TED predavanj so se po celem svetu in na spletu razširila še TEDx predavanja, kjer x označuje neodvisno organiziran dogodek po licenci TED.
Med urami tečaja smo s pomočjo predavateljice najprej razčlenili različne govore in se osredotočili na najpomembnejše govorne učinke. V naslednjih urah pa so se dijaki odločali za temo lastnega govora, izoblikovali najprej osnutek uvoda in zaključka ter se nato urili v učinkovitem podajanju. Zaključno srečanje s predavateljico bo konec marca, ko bodo skupine in posamezniki lahko pokazali svoje novo usvojene spretnosti.