Facebook

Instagram

Stampa

novice 

DIJAKI 5. RAZREDOV V ŠOLI BANČNIŠTVA IN FINANC – OBISK PRI ZADRUŽNI KRAŠKI BANKI NA OPČINAH

13.03.2024
Urnik - DIJAKI 5. RAZREDOV V ŠOLI BANČNIŠTVA IN FINANC – OBISK PRI ZADRUŽNI KRAŠKI BANKI NA OPČINAH

V petek, 8. 3. 2024, so se v veliki dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah vsi 5. razredi našega zavoda vključili v projekt ZKB v razredu. Dijake smo spremljali prof. M. Brajkovič, prof. Daniel Simonettig in podpisana.

Ob 8.15 nas je sprejela odgovorna za projekt, gospa Sabina Citter, ki je dijakom obnovila dnevni urnik predavanj. Nato smo si v spremstvu gospoda Andreja Štekarja ogledali pritlične prostore banke, kjer delujejo blagajne, in si ogledali, kako poteka dvig gotovine s tekočega računa. Nakar smo se spustili v kletne prostore in si ogledali sobice, kjer so shranjene varnostne skrinjice. Spoznali smo, kako poteka shranjevanje, kateri so ukrepi za zgotovitev varnosti in tajnosti poslovanja strank.

Ob 9.00 so se dijaki namestili na sedeže v veliki dvorani. Ivo Cotič je najprej razložil zgodovinsko ozadje nastanka zadružne banke in razložil pomen zadružništva, ki je pred 100 leti omogočilo kmetom, da so se izognili oderuštvu ter tako ohranili in razvijali svoje kmetije. Omenil je tudi uspešnost poslovanja banke in razliko med zadružno in kapitalsko banko.

Peter Lisjak je govoril o tekočem računu, kateri so pogoji in postopek za odpiranje tekočega računa, nato je razložil vrste kreditnih kartic, plačilne metode in spregovoril o problematiki varnosti pri operacijah.

Štefan Tomšič je govoril o inflaciji, kako ji kljubujemo, in kaj je deflacija. Dijaki so še posebej prisluhnili razlagi, kako poteka najemanje kreditov, kaj je potrošniški in kaj je stanovanjski kredit, ter katera je vloga notarja. Zelo zanimivo je bilo tudi slišati, kako izbirati svojo banko, ker je konkurenca v bančnem sektorjU zelo močna. Mladi morajo biti pozorni na t.i. TAEG in torej primerjati efektivno obrestno mero.

Po kratkem premoru, med katerim so nas pogostili s pijačo in sladkim prigrizkom, je Andrej Štekar govoril o investicijah ali naložbah. Se pravi, kako odgovoriti na vprašanje, kaj narediti s prihranki. Dijaki so se pobliže seznanili tudi z vrednostnimi papirji, v živo so videli primer papirnatih delnic, ki jih danes ne izdajajo več, ker poteka poslovanje telematsko.
Dijaki so slišali, kako deluje borza, kaj so investicijski skladi, pokojninski skladi in kaj so kriptovalute.

Gospod Marko Pertot, ki je član upranega odbora banke, je podrobno razložil delovanje zadružnih bank, ki temeljijo na vzajemnosti, kateri so organi in načela zadružne banke.

Na koncu je Alex Rupel v imenu društva ZKB Mladi prikazal cilj in namen društva, ki si prizadeva povezovati mlade, da bi aktivno sodelovali pri upravljanju banke in spoznali ugodnosti, ki jih banka ponuja svojim mladim članom od 18. do 35. leta starosti. V ta namen organizirajo tudi družabne dogodke za medsebojno spoznavanje in druženje.

Za dijake je bilo poslušanje predavnaj pomembno tudi zaradi tega, ker so potekala v slovenskem strokovnem jeziku s področja bančništva, tako da so uvideli, da je tudi slovenščina poslovni jezik na Tržaškem in da premoremo tudi slovar slovenskih bančniških izrarzov.

Referentka za projekt ZKB v razredu
prof. Bruna Cijak