Facebook

Instagram

Stampa

novice 

Modeliranje in simuliranje

16.11.2022
 - Modeliranje in simuliranje

Projekt IP4FVG za usposabljanje učiteljev Državnega izobraževalnega zavoda Jožef Stefan v Trstu

Tečaj je potekal v Area Science Park v sodelovanju s podjetjem AlmaTec Srl

Trst, 15. novembra 2022 – Simuliranje obnašanja nekega izdelka pred njegovo dejansko izdelavo prinaša očitne prednosti glede stroškov, časa in varnosti. Tako simuliranje dobimo z analizo po metodi končnih elementov (FEM), ki se pogosto uporablja na področju inženirstva, zlasti v mehanskem sektorju. Obstaja programska oprema, ki omogoča to vrsto modeliranja, od 3D modeliranja do diskretizacije modela (Mesh), definicije materialov, omejitev in sil, ter končno do analize rezultatov (sile, torzije, obremenitve, itd.).

Da bi se naučili osnovne uporabe enega od teh programov, MSC APEX, se je šest učiteljev oddelka za mehaniko in mehatroniko Državnega tehniškega zavoda Jožefa Stefana v Trstu udeležilo intenzivnega tečaja v okviru demonstratorja projekta IP4FVG v Area Science Parku, ki je specializiran v iskanju tehnoloških rešitev za simuliranje in optimizacijo, ter v sodelovanju s podjetjem AlmaTec Srl. Osem-urni tečaj je imel namen, da se učitelji naučijo osnov te programske opreme za načrtovanje in da osvojeno znanje nato prenesejo na dijake.

“Ponujati našim dijakom znanstveno in tehnološko izobraževanje je cilj našega zavoda, – je pojasnil ravnatelj Jožefa Stefana, Primož Strani – zato iščemo stalno nove spodbude za poglabljanje specifičnih in transverzalnih znanj. V tem smislu smo začeli sodelovati z Areo Science Park in podjetjem AlmaTec Srl, ki sta nam zagotovila potrebno programsko opremo, predvsem pa tehnično osebje za intenzivni tečaj uporabe programske opreme.”

Znanje, ki ga bodo učitelji pridobili, bo sestavni del učne snovi za dijake trijenija, najprej z 12-urnim tečajem, razdeljenim na štiri popoldneve, nato s praktično uporabo programske opreme za projekte in eksperimente, ki so vključeni v učni načrt.