Facebook

Instagram

Stampa

novice 

Obisk tovarne Illy caffè

11.02.2020
ISIS Jožef Stefan - NEWS - Obisk tovarne Illy caffè

Mehanski oddelek zavoda J. Stefan in tovarna Illy Caffe’ iz Trsta že več let sodelujeta pri izobraževanju dijakov z zanimivimi ogledi produkcijskega sistema.

Letos smo to sodelovanje ponovno vzpostavili, tako da so lahko dijaki 5. razreda mehanskega oddelka obiskali tovarno v ulici Flavia. Za organizacijo obiska je poskrbel profesor Bruno Versa, skupino dijakov pa so spremljali profesorji Cinzia Ostrouska, Erik Tulliach in Marko Emili.

Vodiči ogleda so nas najprej pogostili s kavo v kavarni – galeriji, nato so nam razložili, kako se je razvila tovarna od začetne ideje Francesca Illy in nato sina Ernesta, do najsodobnejših podvigov tako na področju kave in okusa kot marketinga.

Ogled se je nato nadaljeval v produkcijskem delu tovarne. Produkcija je skoraj v celoti avtomatizirana. Dijaki so imeli možnost, da si ogledajo v živo tisto kar simulirajo v šoli pri pouku Sistemov in avtomatizacije. V tem delu tovarne so sestavljali pločevinke za hranjene nemlete kave, kar predstavlja večji del produkcije. V naslednjem delu tovarne pa so dijake začarali roboti, ki z izjemno hitrostjo razporejajo znane Illyjeve kapsule v sedemlistnate rože in jih nato zlagajo v primerne pločevinke.

Jedro celotne tovarne pa je manjši laboratorij, kjer opravljajo kontrolo kvalitete vsake dobljene pošiljke.

Ogledali smo si tudi prostore, kjer deluje Università del caffè, to so sodobne multimedijske učilnice, kjer izpopolnjujejo svoje znanje bodisi proizvajalci kave, kot tudi natakarji in porabniki. Dijaki so imeli možnost, da si ogledajo v živo del take lekcije.

Res zanimiv ogled smo zaključili spet v kavarni, kjer so vsakemu gostu podarili dve pločevinki kave.