Facebook

Instagram

Stampa

Naloge za spoznavanje osnov eno- in večkodnega besedila

. Home . Projekti . Naloge za spoznavanje osnov eno- in večkodnega besedila

Pričujoča e-publikacija NALOGE ZA SPOZNAVANJE OSNOV ENO- IN VEČKODNEGA BESEDILA (2022) prinaša izbor nalog, ki so nastale na DIZ Jožef Stefan v Trstu s finančno podporo Dežele FJK v okviru projekta Slovenščina 2019 v šolskem letu 2020/2021.

Naloge so pod mentorstvom dr. Sonje Starc sestavile profesorice slovenščine Maja Brajkovič, Bruna Cijak, Patrizia Pettirosso, dr. Vilma Purič, dr. Maja Smotlak in mag. Loredana Umek, uvodno razmišljanje o komunikacijskem modelu jezikovnega pouka pri materinščini/prvem jeziku in razlago načina obravnavanja in preverjanja učnih vsebin o besedilu in jeziku iz zavodovega internega Učnega načrta za slovenski jezik (2017 in 2022) pa je prispevala vodja projekta dr. Sonja Starc, ki je knjigo tudi uredila.

Pričujoče didaktično gradivo je nastalo z namenom, da se dijakom in dijakinjam uzavesti, da je besedilo izhodišče za tvorbo in učenje jezika in da besedišče in slovnica ne stojita sama zase, temveč da se oblikujeta skozi besedilo. To vedno nastaja v določenih okoliščinah, v katerih avtor izbira določena izrazna sredstva, s katerimi ustvarja besedilni pomen. V pričujoči publikaciji so prisotna predvsem večkodna besedila, v katerih dijaki in dijakinje odkrivajo tvorbo pomena z interakcijo besednih in nebesednih izraznih sredstev na izrazni, medosebni in besedilni pomenski ravnini. Gre za avtentična besedila, ki so vzeta iz šolske prakse in slovenskega medijskega prostora v Italiji. Tudi umetnostna besedila, ki so v tej publikaciji predmet obravnave z vidika sistemsko-funkcijske slovnice in sociolingvistike, pripadajo zamejskim literarnim ustvarjalcem. Dijakom in dijakinjam ponujamo torej besedila, ki se v slovenskih učbenikih za jezik in književnost praviloma ne pojavljajo.

Vse naloge so oblikovane v različici za profesorje in različici za dijake in dijakinje. Slednja je za hitrejšo uporabo dostopna tudi v pdf-formatu.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Naloge za dijake