Facebook

Instagram

Stampa

Učni načrt za slovenski jezik

. Home . Projekti . Učni načrt za slovenski jezik

Publikacija UČNI NAČRT ZA SLOVENSKI JEZIK je rezultat dolgoletnega projekta o prenovi pouka slovenskega jezika, ki se je na Državnem izobraževalnem zavodu Jožef Stefan v Trstu odvijal v obdobju med letoma 2013 in 2016. V njej so poleg učnega načrta za pouk slovenskega jezika, katerega avtorica je vodja projekta dr. Sonja Starc, še prispevki članov delovne skupine, urednika ravnatelja Primoža Stranija ter tedanjih profesoric slovenščine dr. Maje Lapornik, Patrizie Pettirosso in Mare Zerjal.

Pričujoči učni načrt je sestavni del zavodskega kurikuluma DIZ Jožef Stefan pri predmetu slovenski jezik in književnost. Temelji na komunikacijskem načelu jezikovnega pouka in na uzaveščanju procesov sprejemanja in tvorjenja besedila in jezika, kot ga pojmujeta sistemsko-funkcijska in vizualna slovnica. Za zamejske višje srednje šole v Italiji predstavlja pomembno novost, ker pri predmetu slovenski jezik in književnost jezikovni pouk sistematično in kontinuirano umešča v vseh pet razredov višje srednje šole, kar je sicer v skladu z novimi smernicami italijanskega šolskega ministrstva, a daleč od dosedanje pedagoške prakse na italijanskih in tudi nekaterih slovenskih višjih srednjih šolah v Italiji. Novosti so vidne tudi pri vnašanju v pouk novih jezikovnih tem, kot so npr. večkodnost, interakcija besednih in nebesednih znakov v večkodnih besedilih ter slovenščina v elektronskih medijih. Vraščenost učnega načrta v zamejski prostor pa se kaže v didaktičnih priporočilih pri predlogih za obravnavo nekaterih slovenskih jezikovnih pojavov primerjalno s pojavi v italijanskem jeziku.

Pričujoči učni načrt poskuša torej nakazati tudi premik v poučevanju in učenju slovenskega jezika v Italiji in ustvarjanju večjezikovne kompetence naših dijakov in dijakinj.

.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.