Facebook

Instagram

Stampa

Erasmus+ 2020-2022/3

. Home . Projekti . Erasmus+ 2020-2022/3

2020-2022 Odobren nov Projekt Erasmus+

Dišave in vidiki znanosti: biokemija med dvema državama

Z novim dvoletnim projektom bomo nadaljevali naše sodelovanje s šolo Rudbeksgymnasiet v mestu Örebro na Švedskem. Cilj projekta je nadgraditi pouk biologije in kemije ob izboljšanju sporazumevalnih zmožnosti v tujem jeziku. Dijaki bodo izvajali laboratorijske vaje, ki jih bomo izpeljali v dogovoru s švedsko šolo. Te se bodo vezale na okoljske teme in na podjetništvo: dijaki obeh šol bodo spoznavali podjetja, kjer so specifična znanja iz kemije in biologije še posebej pomembna.

Eterična olja in dišavnice

(26. marec – 1. april 2023)

Skupaj z dijaki šole Rudbecksgymnasiet smo spoznavali sredozemske dišavnice (žajbelj, timijan, rožmarin) in značilnosti  eteričnih olj.  

Prisluhnili smo predavanju o geologiji Krasa prof. dr. Lenaz iz Univerze v Trstu  in se sprehodili po žajbljevi poti pod Križem ter po naravnem rezervatu Glinščice z naravoslovno vodičko Nino Taha. Obiskali smo tudi številne krajevne znamenitosti kot  Miramarski park, Škocjanske jame in Benetke.

Gozdni svet v okolici Örebra

(11. – 17. oktober 2022)

V sklopu Erasmus+ izmenjave na šoli Rudbecksgymnasiet, v mestu Örebro so dijaki obiskali  Skinnskatteberg Forest science school, kjer so vzorčevali entoške nevretenčarje v reki ter spoznavali ostale mikroorganizme prisotne v vodah. Širša tema  izmenjave so bili gozdovi in gozdni svet. V šolskih aboratorijih so dijaki skupaj s švedskimi sovrstniki izvedli ekstrakcijo lignina in  PCR ter elektroforezo DNK različnih gozdnih živali. Izmenjava je vključevala tudi obisk več raziskovalnih ustanov kot je Grimsö Research Station, ki se ukvarja s sledenjem in monitoražo gozdnih živali, in deluje  v okviru  oddelka za ekologijo švedske univerze za kmetijske študije. Dijaki so imeli tudi laboratorije na Örebro Univerzi, in sicer iz mikrobiologije, forenzične kemije, toksikologije, kjer so pod mentorstvom univerzitetnih raziskovalcev prepoznavali biološke indikatorje.

Veliko je bilo tudi druženja, saj so dijaki prebivali pri družinah, v soboto pa smo z avtobusom obiskali Štokholm, kjer smo si ogledali najstarejši muzej na odprtem na svetu Skansen, obiskali Nordiska Museet in Vasa muzej.

Primerjalna analiza vod in analiza klapavic v Jadranskem morju pri TPK Sirena in v  rečnih tokovih kraja Skinnskatteberg

(september 2022)

Dijaki trienija biokemijske smeri DIZ Jožefa Stefana so septembra opravili raziskovalno delo na terenu in sicer pri Tržaškemu pomorskemu klubu Sirena. S omočjo multiparametrične sonde so opravili vrsto meritev kemijsko-fizikalnih značilnosti morske vode. Nabrali so več vzorcev morske vode in klapavic, ki so jih potem analizirali v šolskem laboratoriju. V Jadralskem morju gojijo klapavico Mytilus galloprovincialis, ki je v tem morju endemična. Na Švedskem pa spevajo sladkovodne klapavice vrste Margaritifera – in prav ti dve vrsti so dijaki v sklopu projekta Erasmus +  skušali primerjati.V laboratoriju so dijaki poleg sestave morske vode raziskovali tudi vsebino klapavičinih prebavil ter v njih iskali morebitno prisotnost mikroalg, ki proizvajajo DSP toksine. V šolskem aboratoriju smo zato iskali prisotnost tistih alg, ki proizvajajo te toksine, vendar jih nismo našli, kar je vsekakor razveseljiva novica.

Online in CLIL dejavnosti in predavanja

The Scents and Sights of Science: Biochemistry between Two Countries.

Dne 18.05.2020 so dijaki 3. in 4. razreda biokemijske smeri poslušali predstavitvi delovanja evropskega centra za molekularno biologijo Embl. Iz glavnega sedeža v Heidelbergu so nam raziskovalci predstavili raziskovalno dejavnost in nove razvojne poti mikrobiologije in biokemije.

#Erasmusplus #Embl

Izmenjava v Örebro

(29. marec – 4. april 2022)

Od 29. marca do 5. aprila 2022 se je skupina dijakov 5. in 4. razreda sekcije Kemija, materiali in biotehnologije udeležila izmenjave na Švedskem, in sicer v mestu Örebro. 

Navdušeni dijaki so spoznali sovrstnike s šole Rudbecksgymnasiet in njihove družine, mesto in okolico ter si ogledali tudi prestolnico Stockholm.

Na šoli so izvedli laboratorije za ekstrakcijo in analizo DNA-ja, čiščenje zelenih fluorescentnih beljakovin ter elektroforezo. Skupaj so obiskali tudi Univerzo v Örebru in njene dobro opremljene laboratorije. 

Gotovo pa se bodo dijaki dolgo spomnili tudi kolesarskega obiska mesta, pohoda v naravo, sproščene nedelje s švedskimi prijatelji v Escape Room-u ter lekcij švedščine in predstavitve lokalnih tradicij, kulture in hrane.

Izmenjava v Trstu

(24. april – 30. april 2022)

V tednu od 24. aprila do 30. aprila smo s švedskimi sovrstniki spoznavali kavo iz različnih vidikov: zjutraj smo opravljali laboratorijske analize kave in ekstrahirali kofein, popolne pa spoznavali literarno-kulturni svet tržaških kavarn ter si ogledali Trst kot mesto kave. Obiskali smo  pražarno Primo Aroma ter se peš spustili do Miramarskega parka in grada.