Facebook

Instagram

Stampa

Mladi za(S)klad VR

. Home . Projekti . Mladi za(S)klad VR

Projekt Mladi za(S)klad VR je zajeten projekt, ki ga je v celoti financiral Sklad Mitja Čuk. Cilj projekta je nadgradnja tehnološkega znanja dijakov na področju potopitvenih tehnologij, to je novo nastajajočih tehnologij e-izobraževanja, kakršne so razširjena resničnost (Augmented Reality – AR), navidezna resničnost (Virtual Reality – VR) in mešana resničnost (Mixed Reality – MR).

Nove tehnologije in široko uporabne inovacije, ki zaznamujejo Industrijo 4.0, se uvajajo in uveljavljajo bistveno hitreje in obsežneje kot v preteklosti in korenito spreminjajo svet, v katerem živimo. Ravno zaradi tega razloga je pomembno, da se izobraževalni sistemi proaktivno odzivajo na tovrstne spremembe in te tehnologije uporabljajo pri posodabljanju učnega procesa. 

V zasnovi je bil projekt razčlenjen na dve fazi; izobraževanje učnega kadra in izobraževanje dijakov iz treh ciljih skupin: 2. E razreda, 4. E razreda in 3. M – 4. M razreda. 25-urni tečaj ponuja dijakom možnost, da spoznajo osnove programiranja in ustvarjanja 3D-aplikacij ter virtualnih svetov na platformi Unity.

Cilji projekta

Poklici prihodnosti temeljijo na vseživljenjskem učenju in kombiniranju različnih znanj, izkušenj in veščin. Cilj pričujočega projekta ni bila le gola nadgradnja tehnološkega znanja dijakov na področju potopitvenih tehnologij. Obrazvijanju digitalne pismenosti so dijaki namreč krepili tudi tehnično-strokovno znanje, sporazumevalne kompetence v tujem (angleškem) jeziku in mehke veščine, kakršne so samoiniciativnost, reševanje kompleksnih problemov in kreativnost.

Ciljna skupina 2. E 

Dijaki 2. E so si zamislili aplikacijo, ki bi otrokom tržaške pediatrične klinike Burlo Garofolo popestrila in olajšala bivanje v bolnišnici. Pri izdelavi igrice so dijaki spoznali osnove 3D-skeniranja in 3D-modeliranja elementov v programu Blender. Aplikacijo so izdelali v pogonu Unity. 

Ciljna skupina 3. M in 4. M

Dijaki 3ª M in 4ª M so v pogonu Unity najprej oblikovali virtualni dvojček enostavnega pnevmatskega sistema. Nato so v drugo virtualno okolje vnesli sestavne dele motorja, in sicer motorno gred, ojnice, bate in batne sornike. Motor je “zaživel” tako v navidezni kot obogateni resničnosti.

Ciljna skupina 4. E 

Dijaki 4. E razreda so ustvarili virtualni dvojček šolskega laboratorija (učilnice št. 11) in v njem uredili električno inštalacijo. Poleg osnov programiranja virtualnih svetov v pogonu Unity so dijaki usvojili tudi osnove 3D-modeliranja v programu Blender, v katerem so izdelali vso potrebno opremo, npr. parapetne kanale, vtičnice, ipd.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.