Facebook

Instagram

Stampa

Erasmus+ 2023-2025

. Home . Projekti . Erasmus+ 2023-2025

Prispek RAI o našem projektu Erasmus+

https://www.rainews.it/tgr/fjk/video/2024/03/na-zavodu-stefan-obisk-spanskih-dijakov-ac3ca71c-765a-4a5c-a900-a06d3dad5984.html

O mobilnosti v španščini

8. – 18. april 2024: obisk v Španiji

V torek 9. aprila smo dopoldne  imeli na šoli Antonio Cabrera Perez uvodno srečanje s predstavitvijo programa, skupne spoznavne in team building delavnice ter obisk oddelkov šole v organizaciji španskih dijakov.Po odlični španski zakuski, kjer so nam ponudili kanarske dobrote smo se popoldne sprehodili po starem mestnem središču mesta Telde.

V sredo 10. aprila so dijaki začeli s praktičnim  delom v laboratorijih v manjših mešanih skupinah. Elektroniki so raziskovali elektromagnetno valovanje in tv signal preko gamifikacije. Profesorici elektronike sta pripravili interaktivno, hands-on  in problem-solving enoto, ki je vključevala tekmovalne trenutke, skupno reševanje problemov in izzivov ter zabavne trenutke. Dijaki so med drugim morali v skupini izvesti Hertzov eksperiment, ki predvideva izdelavo sistema za oddajanje in sprejemanje elektromagnetnega valovanja. Na šolski strehi so potem  nastavljali in regulirali antene. V drugem laboratoriju pa so odkrivali postopek vzpostavljanja telefonskih vezav s pomočjo telefonskega omrežnega stikala. Mehaniki so  v prvi delavnici raziskovali električni del avtomobilov, v drugi pa so  določili in vstavili nastavitve za  toplotne senzorje v notranjosti motorja s pomočjo  programov in simulatorjev. Delovanje vnešenih nastavitev so nato preverili na avtomobilskem motorju.Popoldne smo skupaj s španskimi dijaki obiskali arheološko najdišče Las Cuevas Pintadas de Gáldar.

V četrtek 11.  aprila smo zjutraj nadaljevali z laboratorji elektronike in sicer domotike, radijskega oddajanja in sprejemanja ter mehanike, kjer so dijaki nadgradili kontrolni sistem za uravnavanje temperature radiatorja. Z zanimanjem so sledili opisu postopka barvanja in lakiranja avtomobilov.Pod večer so nas španski dijaki vodili po starem predelu mesta Las Palmas, Vegueta.

V petek 12. 4. smo skupaj s španskimi gostitelji obiskali vesoljski center INTA, ki sodeluje z Evropsko vesoljsko agencijo. Zavod zbira satelitske podatke v reševalne namene, za analizo zemeljske površine in monitoriranje stanja morij ter za metereološke meritve. Hkrati center uravnava delovanje satelitov in odigrava pomembno vlogo v svetovni telekomunikaciji. Popoldne smo skupaj s španskimi sovrstniki uživali na plaži  Playa del Ingles in se sprehodili po peščenih dunah.

V soboto 13. aprila smo si ogledali mestno tržnico starega mestnega jedra Vegueta, po tipičnem kanarskem kosilu smo obiskali muzej znanosti in tehnologije.

V nedeljo smo imeli celodnevno ekskurzijo v Agaete, kjer smo lahko plavali v naravnih bazenih iz vulkanskega kamna ob valovitim oceanu.

V ponedeljek 15. aprila 2024 smo v jutranjih urah obiskali operativni in raziskovalni center oceanografske platforme PLOCAN, kjer so nam predstavili prototipe raziskovalnih naprav za merjenje parametrov oceanov in slikanje morskega dna, izvedli smo za najnovejše raziskave  na področju alternativnih virov ter spoznali inovativne sisteme za pridobivanje in shranjevanje energije. Dijaki so v skupinah izvedli delavnico, kjer so spoznali postopek elektrolize pridobitev vodika, ki so ga nato v gorilni celici spremenili v elektriko, ki je poganjala elektromotor. Popoldne: ogled arheološkega najdišča Cuarto Puertas, kosilo v naravnem parku Gauyadeque in na vrh vulkana Bandama.

17. april: zadnji dan na šoli IES Antonio Cabrera Perez: dijaki v mešanih skupinah so pripravili gradivo za plakate, predstavitve in oblikovali videoposnetke, ki so jih predstavili ostalim dijakom.

Članek o prihajajočem obisku naših dijakov na tehnični šoli v Telde, Gran Canaria.

V polnem teku priprave za gostovanje naših dijakov v sklopu projekta Erasmus+na tehnični šoli v Telde, Gran Canaria.O naši izmenjavi članek na spletni strani Teldeactualidad (3. april 2024)


https://teldeactualidad.com/art/160549/el-ies-cabrera-perez-participa-por-primera-vez-en-el-programa-europeo-erasmus-plus

Oktober 2023 – april 2025: EUreka: elektronika in mehatronika po Evropi

S šolskim letom 2023/2024 se začenja dvoletni projekt s poklicno in tehnično šolo iz mesta Telde, Gran CanariaDijaki 4. E in 4. M razreda bodo imeli s španskimi sovrstniki skupne dejavnosti na daljavo (spoznavna srečanja in dopisovanja, priprave gradiv ipd) in v prisotnosti. V marcu bo šola gostila 10 španskih dijakov. V aprilu pa je predviden 10-dnevni obisk 14 dijakov iz 4. E in 4. M razreda na šoli IES PROFESOR ANTONIO CABRERA PEREZ, Telde, Gran Canaria.
Namen dvoletnega projekta je približati našim dijakom in dijakinjam mednarodni in globalni svet. Dijaki/nje bodo v času mobilnosti povezovali teoretični del s praktičnimi laboratoriji. Z uporabo virtualnih okolij bodo spoznavali delovne metode industrije 4.0.

4. marec -15. marec 2024 obisk v Trstu

V ponedeljek 4. marca se je začel obisk španskih dijakov iz tehniške šole iz mesta Telde, na Kanarskih otokih. Prvi dan so se dijaki med sabo spoznali, delali v mešanih skupinah, se sprehodili po svetoivanskem parku in sledili predstavitvam dijakov Stefana.

V torek 5. marca so v mešanih  skupinah 3. in 4. razredi izvajali delavnice PLC programiranja, 3D tiskanja,  fotovoltaike in programiranja LABView.Popoldne so dijaki in dijakinje Jožefa Stefana vodili španske goste po Trstu in skupaj s profesorji odkrivali najbolj značilne kotičke.

Španski dijaki so v sredo 6. marca s četrtim razredom mehanske smeri bili na ogledu tovarne ventilov Orion. Spremljali so celoten proizvodni proces, od dobave surovin do končnih preverjanj in kontrole kakovosti. Poleg tovarne so naši gostje obiskali tudi Rižarno in spoznavali trpko zgodovino naših krajev.

V četrtek smo imeli skupni dan na snegu: povzpeli smo se do svetišča na sv. Višarijah, obiskali Slovenijo in  Nordijski center Planica, in se sprehodili po zasneženi gorski poti do doma Tamar v snegu in med sneženjem. Za vse enkratna ekskurzija, še posebno pa za naše španske goste, ki so bili prvič na snegu.

V petek so dijakinje in dijaki iz Kanarskih otokov skupaj s sovrstniki iz 4. E razreda obiskali tovarno Illy. Ogledali so si avtomatizacijo proizvodnje, laboratorije kakovosti, univerzo kave in razstavo avtorskih skodelic.

Sobota in nedelja sta bili namenjeni celodnevnemu izletu v Benetke in ogledu Miramarskega gradu. Žal zaradi slabega vremena smo odpovedali pohod iz Vejne do morja, notranjost Miramarskega grada pa je vsekakor Špance očarala.

11. – 16. marec 2024. V ponedeljek, torek in sredo so dijaki v mešanih skupinah nadaljevali z delom v laboratorijih tako, da so vse skupine izpeljale vse predvidene delavnice. V četrtek so dijaki v skupinah izdelali poročila, ppt predstavitve, posterje in video predstavitve o vseh dejavnosti, ki so jih izvedli v dveh tednih. V popoldanskih urah smo izvedli mini turnir v košarki in malem nogometu.

V petek 15. marca je bilo jutro namenjeno konferenci in diseminaciji rezultatov: dijaki so po sklopih predstavili vsem dijakom in prisotnim profesorjem bodisi opravljeno delo  v laboratorijih bodisi obiske industrijskih obratov, ki so jih izvedli v teh dveh tednih.  

Zaključek gostovanja smo praznovali z zaključnim žarom v organizaciji 4. razreda elektronikov v prelepem društvenem prostoru v Prebenegu.

¡Hasta la vista en Gran Canaria!